Bereidingstips
Bereidingstips
We zien mensen graag genieten, daarom hieronder een aantal tips voor de lekkerste bereiding van ons vlees:
- Leg bevroren vlees de avond van tevoren in de koelkast zodat het rustig kan ontdooien. Het voorkomt vochtverlies.
- U kunt het vlees ook in 10-15 minuten ontdooien door het dichte zakje in een bakje koud water te leggen en af en toe het ijs er af te breken, zonder kwaliteitsverlies. Ontdooi vlees niet in de magnetron, dan wordt vlees taai.
- Haal het vlees, met name biefstuk, ossenhaas en entrecote, een a twee uur voor het bereiden uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
- Dep vochtig vlees af met keukenpapier. U krijgt dan geen gestolde eiwit-drap maar een bruin korstje. Vochtig vlees schroeit slecht dicht. Schroei vlees eerst dicht op hoger vuur in hete boter
- Bestrooi vlees pas na dichtschroeien met peper. Je kunt je verse vlees wel kruiden: zout onttrekt vocht uit vers vlees en kruiden niet.
- Bak een randje vet dat eventueel op het vlees zit mee en snijdt het later pas af. Het vet zorgt ervoor dat het vlees mals blijft en niet uitdroogt.
- Als je het vlees na het dichtschroeien afblust, gebruik dan warm water, of bouillon. Toevoeging van koude vloeistof bevordert de malsheid van het vlees niet, haal het vlees liever even uit de pan.
- Laat een groot stuk vlees, bijvoorbeeld rosbief, na het bereiden rusten in een warme oven. De rusttijd is afhankelijk van de grootte: 20 minuten voor een stuk vlees van 750 gram, 5-10 min. voor een stuk vlees van 300 gram.
- Snijd rosbief dun. Het beste doe je dit met een scherp mes op een snijplank. Er komt vocht uit het vlees als u het snijdt. Serveer het gesneden.
- Laat rosbief, biefstuk, entrecote en ossenhaas nooit gaar worden; het vlees wordt dan taai. Houdt het vlees van binnen rood of rosé.
- Als je rosbief, bieflap zelfs stooflap laat afkoelen en in hele dunne plakjes snijdt is het met wat peper en zout heerlijke rosbief voor op de boterham.
- Gebruik in de keuken en aan tafel een scherp mes met een gladde snede. Snijd het vlees zoveel mogelijk dwars op de draad.



Toelichting
- Een pakje ‘rosbief’ is een groter stuk mager mals vlees. Als u geen tijd heeft voor bereiding kunt u de bereidingstijd halveren door het in 2 lapjes te snijden. Dan heeft u twee bieflapjes. In reepjes snijden of blokjes voor a la minute, kan ook heel goed.
- Gaat u Gourmetten? Biefstuk, rosbief en entrecote kunt u in reepjes of blokjes snijden, hamburgers verkleind tot mini’s, of gehakt gedraaid tot kleine balletjes. Met een kleine hand-om-draai bent u klaar.
- Braad- en stooflappen worden vaak verkocht onder de naam runderlappen. Het zijn allemaal namen voor stooflapjes Braadlapjes zijn wat malser.
- Bieflappen zijn iets minder mooie of iets minder malse biefstukjes.
Gaat u barbecueën? Als u biefstuk, rosbief of entrecote in blokjes snijdt en op een spiesje doet heeft u heerlijke saté.