Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hieronder hebben we alle veelvragen op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur ons een berichtje via het contactformulier!

Bestaat een gemengdpakket uit wildvlees en natuurlijkvlees?

Nee Natuurlijk Vlees en Wild Vlees is altijd gescheiden. Op de pakketten zit een etiket en daar staat op wat het is. Op de doos staat het ook.

Bestaat een gemengdpakket uit rundvees en lamsvlees?

Nee, het pakket bestaat uit óf rundvlees, óf lamsvlees.

Hoeveel pakketten gaan er uit 1 koe?

Uit een rode geus maken we 25 pakketten van 8 kilo en uit een Limousin koe maken we ongeveer 35 gelijke pakketten van 8 kilo of 70 pakketten van 4 kilo. Afhankelijk van het gewicht van de koe kan dit iets verschillen.

Hoe oud zijn de koeien?

De Limousin koeien zijn tussen de 5 en 7 jaar oud. Ze hebben dan 3 tot 5 kalfjes gegeven. De stieren zijn 2 jaar oud. De Schotse Hooglanders zijn 6-8 jaar en de stieren 3-4 jaar. Oudere dieren verwerken we tot gehakt, hamburgers en worst.

Hoe worden de dieren geslacht?

Onze dieren brengen we naar een kleinschalig slachthuis in de buurt. De slagers Gert of Mark gaan goed met de dieren om. Er wordt niet lomp gedaan en niet geslagen. De avond van te voren breng ik de dieren daar op stal. Gewoon los in een hok, geen lawaai, geen geur van bloed en daarom geen stress. Natuurlijk worden de dieren verdoofd voor het doden. Dit gebeurt door een schietpen. Het uitbenen gebeurt door echte vakmensen met liefde voor het vak.

Vindt u het niet zielig om eigen koeien te slachten?

Als de koeien tam zijn en fijn in de omgang, en ik ze bij naam ken, dan wel. Als de koeien wild zijn, dan niet. Ik ben vaak zelf bij het slachten geweest. Dan heb ik de nog altijd even een naar gevoel. Daarom wil ik ook dat het goed en snel gebeurt.

Hoe lang is het vlees houdbaar?

Voor rundvlees hanteren wij een THT van een jaar te bewaren in de vriezer op -18ºC.  Worst en beefburgers zijn 8 maanden houdbaar. Op het pakket staat de THT-datum. Mager rundvlees zowel biefstuk als stooflapjes eet ik ook na een jaar nog. De vacuumverpakking zorgt ervoor dat er voor de meeste bacteriën geen zuurstof is. Na ontdooien is het vlees nog een dag of 4 houdbaar als de verpakking dicht blijft.

Hoe kan het vlees bevroren verzonden worden?

Het vlees wordt direct na verpakken ingevroren. We vriezen het snel in, zodat de kwaliteit van het vlees behouden blijft. Dit invriezen gaat sneller dan invriezen thuis. Daarom bij ons geen kristallen in het vlees die de structuur beschadigen. waardoor het vlees veel vocht verliest bij ontdooien. Het diepgevroren vlees wordt per post bezorgd: het vlees gaat diepgevroren in de isolatiezak en de zak gaat vervolgens in een recyclebare doos. Op het vlees wordt droogijs geplaatst (-78°C!). Hierdoor blijft het pakket diep bevroren, tot wel 48 uur lang. Deze periode is ruim voldoende om diepgevroren via de pakketdienst van PostNL verzonden te worden.

Ik ben overdag niet thuis. Kan ik toch een pakket bestellen?

U kunt kiezen voor verzending naar het bedrijf waar uw werkt. Als u de bedrijfsnaam invult komt het voor 16.00 uur aan. U kunt ook kiezen voor levering op een van de 2000 afhaaladressen zodat u het na uw werk in de buurt kan afhalen.

Kan ik vers vlees om zelf in te pakken afhalen in Mook?

Nee, dat kan niet. Vers vlees is alleen af te halen in Wijchen of bij de slager. In Mook hebben we geen koelcel en kunnen we het vlees niet op de juiste temperatuur bewaren, alleen in de vriezer.

Kan ik vers vlees om zelf in te pakken ook op een andere dag afhalen?

Omdat het vlees koel-vers kan het niet op een andere dag worden opgehaald. Het vlees gaat dan te veel bloed lekken.

Zit er orgaanvlees of botten in mijn pakketten rundvlees?

Nee, in de gemengde pakketten zit geen orgaanvlees, wel schenkel met een mergpijpje.

Zitten er botten in de pakketten zwijn, hert en lam?

Ja, het stoofvlees is gezaagd in stukjes met het bot er in. De koteletten zijn ook incl bot. Het vlees wordt duurder als het stoofvlees uitgebeend moet worden. Als het vlees gaar is pakt u het botje er zo uit.

Is het vlees 100% glutenvrij en vrij van E-nummers?

Ja! We gebruiken geen paneermeel en geen E-nummers, en het vlees is glutenvrij.

Wordt er iets anders dan vlees toegevoegd aan tartaar en gehakt?

Nee, 100% vlees, geen soya, mais, water.

Kan ik ook 8 kilo gemengd zelf inpakken?

Nee, dat kan pas vanaf 16 kilo. Alles moet toch apart in een zakje met een naam er op zodat u weet wat het is. Dit kost ons meer werk dan alles in voorgestickerde vaccuumzakjes verpakken en als alles klaar is pakketten maken.

Kan ik ook biologisch kippenvlees bij u kopen?

Op dit moment niet, maar we hopen het assortiment uit te breiden.

Kan ik ook een abonnement krijgen van twee keer per jaar in september en februari?

Nee, dat kan niet. Als u zich aanmeldt voor de nieuwsbrief wordt u wel herinnerd en kunt u bestellen wanneer u wilt.

Hoe kan ik betalen?

Dat kan met iDeal. Bij uitzondering per bankoverschrijving, mailt u ons dan eerst, dan laten wij u weten hoe. Betaalt u per bankoverschrijving vergeet dan niet uw ordernummer. Het vlees wordt verstuurd na betaling.

Bezorgen jullie in heel Nederland?

Ja, we laten onze pakketten bezorgen door PostNL, en die bezorgt in heel Nederland.

Is het ingevroren vlees vers of gerijpt?

Het karkas hangt 6 dagen te besterven, daarna wordt het verpakt en direct in een snelvriezer ingevroren om de kwaliteit zo goed mogelijk te laten zijn.

Waarom moeten we soms lang wachten op wildzwijn of ree?

Wild is populair en ik koop alleen bij jagers die ik ken. De vraag is groter dan het aanbod. Ik kan u wel op een wachtlijst zetten, mail ons daarvoor.

Past het in mijn vriezer?

Vier kilo heeft het volume van 1,5 broden. 10 kilo heeft het volume van 3,5 brood. In de meeste laden past 12,5 kilo. Omdat het allemaal kleine pakjes zijn past het makkelijk.

Gaat de kwaliteit van het vlees niet achteruit als het ingevroren is?

De vacuümverpakking zorgt ervoor dat er geen oxidatie optreedt. Het vlees is daarom minimaal een jaar te bewaren in de vriezer op -18oC.  Magere lapjes zoals biefstuk of stooflap nog langer. Worst en beefburgers zijn 8 maanden houdbaar door de kruiden. Op het pakket staat de THT-datum.

Hoe lang doe ik met een pakket?

In 4 kilo zitten ongeveer 16 pakjes voor 16 maaltijden afhankelijk of u kiest voor een 2-persoons verpakking. In een 4-persoons verpakking zitten 8 pakjes.

Hoe weet ik welk vlees in een pakje zit en hoe lang moet ik het bakken?

Op de pakjes zit een etiket met naam en bereidingstijd. Een uitzondering is gehakt, worst en beefburger. Dit is voor iedereen herkenbaar.

Wordt alles van de koe gebruikt?

Van een koe worden alleen de darmen weggegooid. Vet en wordt gesmolten, huiden gelooid en botten tot lijm verwerkt. De kop en huid verkoopt de slachter aan andere producenten. Alle andere delen zitten in het pakket of verkopen we op de site.

Kan ik langskomen om de koeien te zien?

Ja dat kan: alle natuurgebieden zijn toegankelijk. Ook zijn er zo nu en dan excursies waarbij u met ons mee kunt de natuurgebieden in. Op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Hebben de kalfjes bij de koeien in de wei gelopen?

Alle kalfjes hebben minimaal 7 maanden bij de moeders in natuurgebied gelopen. In de winter halen we groepjes kalveren bij de moeders weg terwijl anderen bij de moeders blijven. Een jonge koe bijvoorbeeld die mager is komt zo tot rust. Melk heeft ze dan al niet meer en het kalf is dan natuurlijk afgewend.

Hoe werkt het verzenden?

Je kunt je bestelling in heel Nederland laten bezorgen. De pakketdienst van PostNL verzorgt de bezorging. Bij een bestelling van 150 euro of meer betaal je bij ons geen verzendkosten. Bij een lager bestelbedrag zijn de verzendkosten 10 euro. De minimale bestelhoeveelheid via PostNL is 3 kg. 

Vooralsnog kan je kiezen uit bezorging van (datum hier) tot en met vrijdag. Bij bezorgen is het natuurlijk van groot belang dat je wel thuis bent! Mocht je onverhoopt niet aanwezig zijn dan probeert PostNL het de volgende dag nog eens. Maar eigenlijk is dat bezorging op de eerste dag het beste! Lees hier meer. We vragen de bezorger wel met een fel oranje sticker het pakket bij afwezigheid bij de buren af te leveren.

Het pakket kan, als je voor (tijd hier) uur bestelt, al de volgende dag worden afgeleverd. Je kan natuurlijk ook aangeven dat je op een andere dag het pakket wilt ontvangen. Je ontvangt de dag voor afleveren per email een track en trace code, zodat jezelf kan nagaan waar het pakket zich in de keten bevindt en wat de verwachte aflevertijd is.

Het is ook mogelijk om het pakket in de avonduren (tussen 18:00 en 21:30) te laten bezorgen. Dit kost slechts € 1,- extra! Bij avondbezorging is er geen tweede poging en gaat het pakket retour naar ons.

Betalen gaat via iDeal.

Kan ik mijn pakket ook zelf afhalen?

Je kan het pakket afhalen op een locatie in je woonplaats maar ook bij ons in Wijchen. Je kan dan bijvoorbeeld ook in de avonduren, na je werk, het pakket afhalen! Vervolgens kies je wanneer je het pakket wilt ontvangen of afhalen. Bestel je voor (tijd hier) uur, dan kan het pakket (de volgende dag?) geleverd worden.