Natuur­lijk Vlees

Natuurlijk Vlees

Onze Limousins en Blondes hebben een vrij leven: van voorjaar tot winter lopen ze in natuurgebieden van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en particulieren. De kuddes bestaan uit kalfjes, koeien en een stier. De dieren zijn de grasmaaiers van het gebied; ze eten wat de natuur biedt.

De dieren kunnen gemakkelijk jaarrond buiten lopen. In de meeste natuurgebieden vindt ’s winters echter te veel vertrapping plaats, dat ten koste gaat van bijzondere planten en insecten. Daarom staan deze dieren ’s winters op stal. Op stal eten ze hooi en kuilgras van dijken en natuurgebieden dichtbij, die ik zelf gemaaid heb. 6 a 7 jaar lang eten de koeien alleen grassen en hooi.

De laatste drie maanden voor de slacht voeren we de dieren extra met natuurhooi, maïs, tarwe en een schep brok. Door deze extra voeding wordt de koe slachtrijp en krijg je malser vlees. Als ze uit natuurgebied komen zijn de dieren in een goede conditie, maar te mager om te slachten. Het drinkende kalf houdt de koe mager, en te mager vlees is taai.

Wij houden van malse goede biefstuk. De Limousin en de Blonde staan in de top vier van vleesrassen die mals en mager vlees geven: 90% van alle slagers kiest voor een van deze vier rassen. Door de malsheid zit er in de NatuurlijkVlees pakketten meer biefstuk, entrecote en rosbief die ook nog eens malser is dan in de WildVlees pakketten.

Kalfsvlees

Kalfjes worden geboren om op te groeien tot koe, niet om geslacht te worden. Een enkele koe wordt soms schuw en verwildert. Haar kalf neemt dit gedrag over. De kuddes lopen vaak in gebieden toegankelijk voor wandelaars. Uit voorzorgsmaatregel slachten we zo’n wilde koe en ook haar kalf. Het kalf is dan tussen de 8 maanden en 11 maanden oud. Het kalf wordt niet afgemest, en is volledig grasgevoerd: daardoor is het vlees donkerder van kleur.