We we zijn

Wie we zijn

Ik ben Marc Büchner. Ik ben natuurbeheerder, slager en eigenaar van diverse kuddes o.a. Limousins, Rode Geuzen, Hooglanders en heideschapen. Natuur en koeien met kalfjes zijn mijn passie. Als liefhebber van lekker eten ga ik op zoek naar ambachtelijke streekproducten. Dat doe ik in Nederland maar ook op vakantie in Toscane en Frankrijk. Varkensvlees uit het bos, honing van de imker of een biologisch groentepakket uit de buurt. Ik wil zien wat ik eet, of het dier een goed leven heeft gehad. Wat het dier gegeten heeft en hoe het gemaakt wordt. Vaak wordt een product mooier gemaakt dan het is. Terug naar de basis; puur, meer smaak, geen toevoegingen, geen e-nummers en minder zout.

Filosofie Natuurlijk Vlees

Naast het inzetten van grazers voor wildernisnatuur wil ik iets betekenen voor het landschap. Ik wil laten zien dat boeren en natuur samen kunnen gaan. Dat kleinschalig boeren bijdraagt aan landschap en natuur. Natuurbegrazing zorgt voor meer biodiversiteit in landschappen waarvan iedereen mag genieten, wandelen of fietsen. Een meidoornhaag is voor insecten nog mooier als er een strook met lange grassen en bloemen naast ligt.

Twintig jaar geleden vond ik natuurvlees al bijzonder en sinds die tijd verkopen we vleespakketten van eigen koeien op beperkte schaal. Ik ben bij Ark-natuurontwikkeling gaan werken. In twintig jaar tijd heb ik veel ecologische successen met sociale kuddes en echt natuurlijk gedrag van wilde dieren mogen meemaken. We zijn natuurgebieden gestart en lieten ze groeien. Vanaf 2007 werk ik parttime voor Free Nature waar ik verantwoordelijk ben voor wildernisvlees en natuurgebied de Beuningse uiterwaarden.

De verzorging van de koeien, het maaien, het afrasteren en diercontrole kosten veel tijd. Nu ik zelf jaarlijks een aantal dieren over heb, vind ik het zonde om deze dieren niet te verkopen aan mensen die het waarderen; daarom deze site. Een aantal dieren gaan naar de Emte als natuurvlees. Stieren die niet mals zijn, verkoop ik niet via deze site.

Een ribeye op de barbecue met wat alleen peper en zout blijft ook na tien jaar nog verbazen van smaak. Het beetje vet dat karamelliseert wint iedere smaaktest!